Алтернативно отопление – пелети

Цените на електричеството, твърдото гориво и централизирания газ непрекъснато растат и хората трябва да търсят нов изход с нещо по-икономично да се отопляват. Това, с което се осигурява по-евтино отопление, са пелетите.

Те са възобновяеми източници на енергия и отговарят на всички екологични изисквания. С гранули се отопляват индивидуални къщи, вили, промишлени предприятия. За отопление с гранули се използват специални камини и котли.

Пелетите са различни видове в зависимост от суровината за тяхното производство.

Най-разпространени и с най-високо качество са тези пелети, които са произведени от дървесни стърготини. При тяхното производство се използват всички отпадъци от дърводобива и дървообработващата промишленост.

Даже отпадъците, запазили части от кората, се ползват за така наречените сиви пелети. Те се отличават със сив цвят, пакетират се в големи опаковки и се използват в пелетни котли с големи мощности. Пепелното съдържание е по-голямо от това на светлите гранули.

Гранулите могат да се съхраняват под навес, само да са защитени от влага. Благодарение на малките им размери заемат и малко място, лесно се превозват до мястото на назначението. Дървесните гранули не са самозапалим материал.

За да се използва такова гориво е необходимо да се монтира пелетен котел. С гранули се работи леко, лесно се насипват в котела и нямат неприятна миризма. Цената им е по-ниска от другите видове гориво.

При избор на пелети за отопление на собственото жилище е задължително да се отчитат няколко важни параметри: гранулите трябва да имат сертификат за качеството си, в който е отразен техния състав. Той трябва да отговаря на действащия стандарт.

Визуалните разлики в ефективното използване на КПД на котела зависи от няколко показателя: пепелно съдържание, калоричност, влажност. Висококачествените гранули при визуален оглед трябва да нямат шупли, да не се трошат при лек натиск, повърхността им да е много гладка, добър блясък да имат.

За да се използват гранули за отопление трябва да има специален котел или да се модернизира такъв за твърдо гориво, което е свързано с по-голям разход на средства и това е един от недостатъците на този вид отопление.

При съвременните пелетни котли могат да се автоматизират процесите на зареждане и горене. Това ги прави предпочитани за отопление.

Пелетните котли, в зависимост от големината на резервоара, могат да се заредят с гранули и да работят от няколко дни до месец. Тъй като и пепелното съдържание е ниско се налага веднъж в месеца да се чисти котела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>