Използване и безопасност на конвекторни печки

Всички битови прибори, и конвекторните печки не са изключение, задължително имат висок клас на защита – двойна изолация на всички електропроводни части.

Освен това нито един електрически уред за отопление не се предлага на пазара без защита от прегряване.

Обикновено това се постига по следния начин: във връхната част на корпуса, близо до вентилационната решетка се намира температурен датчик, контакти за включване и изключване захранването на нагревателя, при нагряване на въздуха над определените за съответния уред градуси, датчикът се изключва и се предпазва от прегряване.

Блокът за управление (термостата) дава възможност потребителя да избере нужния му температурен режим.

Термостатът е отговорен за включване и изключване, за поддържане на температурата на зададеното ниво по показанията на температурния датчик, разположен вътре в корпуса долу, на входа на въздушния поток.

В конвекторните печки термостатите са механични или електронни.

Направата на блока за управление определя степента на защита на електрическия уред.

Съвременните конвекторни печки са ефективни компактни отоплителни уреди. Ако уреда е правилно избран по мощност, за затоплянето на средна по големина стая са необходими около 15 минути.

За да няма пропуск при избора на отоплителния уред, производителите съветват да се има предвид елементарно изискване – 100 Вт на 1 кв. м, когато се използва през преходните сезони; 150 Вт на 1 кв. м – за основно отопляване на помещението.

Цифрите са приведени със запас за пиковото студено време.

Когато се купува отоплителен електрически уред, трябва да се знае, че разходът на електричество е висок. Особено остър е този проблем, когато се използва за основно отопление.

Това налага и електрическата инсталация в жилището да бъде с подходяща мощност, защото ще се използва и друга битова техника, консумираща ток.

При взето решение да се отоплявате само на ток, не трябва да се забравя, че при случайна авария в електрическото подаване, ще се наложи да се стои на студено.

За това жилищата, оборудвани с конвекторни печки за отопление, задължително са с някакво аварийно отопление – камина на дърва, агрегат.

В районите, където в зимни условия постоянно възникват проблеми с тока, отоплението с конвекторни печки е невъзможно.

В случая е най-добре да се разчита на отоплението с дърва или пелети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>