Бърза и ефективна смяна на щрангове

Много често сега пред собствениците на апартаменти в стари жилищни сгради стои въпроса за смяна на щрангове и тръби на системата за водоснабдяване.

Вече в миналото останаха тези времена, когато хората търсеха услугите на специалистите по смяна на щрангове. Това се получи, защото на пазара се появиха тръбите от полипропилен, чийто монтиране е много лесно и не изисква специални инструменти, както и голям опит в тази област.

Разбира се, с монтиране на метални тръби могат да се справят само професионалистите по смяна на тръби.
Пластмасовите тръби дават възможност като майстори да се проявят и самите собственици. А ето, на свой ред, възниква и въпроса как да се съединят полипропиленовите тръби.

Полипропиленовите тръби имат редица предимства, сред които продължителен срок на експлоатация, не корозират, високи показатели на якост, а така също и лесно монтиране. Към всичко това трябва да се добави и възможността да се поправи неправилен монтаж. Именно за това даже човек, който никога не се е занимавал с ВиК работи, може без проблем да пристъпи към смяна на щрангове и тръби в своя дом.

За да свършите цялата работа сами, е необходимо да си осигурите всички необходими материали и инструменти. В това число влизат полипропиленови тръби, тетки, скоби за закрепване на тръбите към стената, фитинги. Основните инструменти са поялник, ножица за пластмаса,рулетка, молив.

Основният въпрос в процеса на подготовката за смяна на щрангове и тръбопроводи е решаване на проблема с избора на подходящите тръби. Доброто решение е да се изберат тръби със същия диаметър какъвто е на старите метални тръби.

Има голямо разнообразие от начини за монтаж на тръбопровод от полипропилен. Най-разпространения от всички е дифузионното заваряване, при което се използват и различни фитинги.

Ако полипропиленовите тръби ще се използват за студената вода, то те могат да се ползват около 50 години. В случай, че намерят приложение за топлата вода, то експлоатацията им ще бъде около 25 години. В интерес на истината трябва да се отчита и това, че срока на ползването им за топла вода е в зависимост от спазването на показателите за налягането и температурата по тръбопровода.

Полипропиленовите тръби са достатъчно устойчиви и при ниско налягане могат да издържат висока температура.

Производителите са разработели специална таблица, позволяваща да се определи срока на експлоатацията им при различни показатели на налягането на водата в тръбопровода и нейната температура. Добре е да се съобразите с нея при смяната на щранговете и тръбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>