Защо църковният брак е важен за Католическата църква

В днешно време всички са се замислили за значението на брака и неговата стойност за семейството. Католиците винаги са приемали това свещено действие за много важна част от живота и за това те проповядват, че е най-добре между двама влюбени, които искат да живеят заедно да има църковен брак. Живеем във време, в което многобройни сили се стремят да разрушат или деформират представата на народа за брака. Доброто на една общност е тясно свързано с доброто на едно семейство. За това църквата иска по някакъв начин да представи бракосъчетаването на една двойка като процес, който не само осъществява вечна връзка между двамата, а и се грижи за доброто на народа.

Католиците са едни от най-загрижените за благополучието на обществото по отношение значението на брака. Те си обясняват църковния брак като свещена реалност между мъжа и жената. Представен от Бог, годежът е верен съюз между двама обединени в интимна общност на любов. Вече сгодени двамата влюбени се ангажират повече един с друг и с това да отглеждат децата си, защото те са бъдещето на света. Има много различия в двата пола, но в своята сексуална разлика са създадени един за друг. Те се допълват и това ги обрича на вечен съюз в разбирателство и обич.

Културата и възпитанието на човек може да повлияе силно на възприятието му за църковния брак. За съжаление днешните поколения страдат от дълбоко размиване на правилното и разумно мислене по тази тема. Свещеното писание и учението на църквата задълбочават и потвърждават истините за брака. Те показват, че допълването на мъж с жена отразяват Божия образ. Мъжът в Библията разпознава жената веднага като своя и като част от него, без която не може да съществува. Господ благославя съюза им и им заповядва да се плодят и множат. Мъжът и жената влизат във вечен съвместен живот, отдавайки себе си напълно един на друг.

Църковният брак е едно от тайнствата, което пряко сътрудничи с Бог при създаването на нов човешки живот. Само този вид брак напълно изпълнява Божия план за сексуалността така, както и за самия вечен съюз между двамата влюбени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>