За купуването на ветроходни яхти

Любителите на морската шир желаят да си имат своя плавателен съд, защото тогава имат истинската свобода на безкрайната морска шир. Закупуването на ветроходни яхти не е по финансовите възможности на всеки желаещ, но има и такива втора ръка, които също покриват изискванията на качествен плавателен съд. Както във всеки случай на закупуване на техника, така и тук има „подводни камъни“, в които може купувачът да се препъне. За това към покупката на ветроходни яхти трябва да се подхожда много внимателно – да се запознаете с основните им характеристики.

За начало най-добър вариант е да се разгледат максимално голям брой плавателни съдове от този вид в движение, за да се оценят техните предимства и недостатъци. Ако няма такава възможност, то ще се наложи да се прочетат описанията и отзивите на конкретни модели. Размерът на яхтата следва да се избере в зависимост това колко човека ще бъдат на нея за пътешествие. Допълнителните метри дължина и ширина са свободно пространство на борда. Освен това следва да се определи и вида – спортна, за разходка или друга.

Друг важен момент е предварително да се запознаете с разходите за обслужване и поддръжка на плавателния съд, защото те съставляват значителна част от общите разходи. Възможно е след покупката (ако не е направена внимателна проверка предварително) да възникне нужда от сериозен ремонт. Освен това трябва да се помисли и за разходите, които се налагат за престоя на пристанищата и съхраняването през зимния период.

Материалът, от който са направени ветроходните яхти е различен. Пластмасата е най-разпространения материал, използван за производството им. Лесна поддръжка, малко тегло и превъзходни експлоатационни качества – всичко това прави пластмасата конкурент на другите материали. Но някои корабостроителници са готови да предложат и алтернативни варианти ветроходни яхти. Металните корпуси се отличават с голяма трайност, но са с голямо тегло. Има и друг минус – всеки метал притежава ниска топлоизолация (в сравнение с другите материали, от които могат да се направят ветроходните яхти). Това означава, че в северните ширини на плавателния съд ще бъде студено, а при високите температури на въздуха корпусът ще бъде много горещ. Освен това трудно е да се защити метала от корозия.

Добрата топлоизолация на дървото осигурява комфорт на всеки екипаж. Любителите на автентичните плавателни съдове трябва да не забравят, че те пропускат извън бордова вода, независимо от това, колко внимателно са залепени дъските. Единственото надеждно средство е обработката на повърхността с полиестер или епоксидна смола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>