Интериорни врати – хармонично съчетание с жилището

За съвременния човек не е достатъчно само наличието на каквато и да е врата. Пред него стои избора какъв модел интериорни врати да предпочете и да избере идеалния вариант, който да се впише в интериора на жилището. Представеният асортимент на пазара е голям и решението съвсем не е лесно. Особено сложно става когато се има предвид дизайна на вратата, защото тя едновременно трябва да разделя пространството и да го обединява.

Ако разглеждаме интериорните врати като отделно взет елемент, то някои екземпляри сами по себе си се явяват произведения на изкуството, под въздействието на които е трудно да се постигне хармонично съчетание с общата картина на помещението.

В крайна сметка се оказва така, че един избор за няколко минути се превръща в истински проблем. И, за да се справим с поставената задача, е необходимо да се разгледат редица елементи.

Най-напред да се определи вида на интериорните врати. Изборът на конструкцията днес е много голям, за това основен критерий трябва да е особеностите на вратата, стила и въпроса с икономията на пространство (ако се налага такава).

Класика в жанра – единични или двойни летящи врати, които се вписват във всеки интериорен стил. Тези модели могат да бъдат с праг или без него.

За единичните врати отварянето може да бъде ляво или дясно. Недостатък на такива врати е в това, че при отваряне заемат достатъчно много място, особено ако са широки (90 см). В последно време летящите врати се правят люлеещи, което означава, че механизмът на отваряне позволява движение на вратата от двете страни.

Един от най-популярните варианти на интериорните врати са плъзгащите се. Такава конструкция идеално подхожда в случаите, когато пространството е ограничено. При това такава врата може да бъде монтирана както на права стена, така и на извита.

Все по-широко приложение намират и вратите тип хармоника.

Изборът на интериорните врати трябва да се прави още в началния етап на планирания ремонт. Много е важно да не се пропусне този момент, за да не се усложни в последствие ситуацията, да се губи излишно време, пари и нерви в търсене на подходящата врата.

В началото на ремонта да се реши въпроса с модела, размера на конкретната врата, така че да се впише в интериора на апартамента. Разбира се този въпрос отпада, ако планирате всичко да бъде направено по индивидуална поръчка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>