И още нещо за смяна на щрангове

Както всичко в живота остарява, така и тръбите в жилището „остаряват” и се износват. Няма значение какви са тези тръби – за отопление, водопровод или канализация. Какви особености може да има при смяна на тръбите знаят най-добре майсторите по смяна на щрангове. Помнете, само професионалистите знаят за всички различия между отоплителната система, водопровода и канализационната система, и как всяка от тях се повлиява от смяната на щранговете и тръбите.

Първата причина за смяната на отоплителните тръби е тяхното износване. Апартаментите в старите жилищни сгради са оборудвани с метални тръби, които с времето са корозирали във вътрешността и са натрупани известни отлагания. Усложненията са от това, че ползваните в отоплителната система метални тръби не се отличават с високи антикорозионни свойства. Тези проблеми са за всички обитатели на такива сгради.

Смяната на щранговете трябва да се прави от специализирана фирма, но това е трудно понякога да се организира. Проблемът идва от факта, че основните щрангове са обща собственост, а отговорността не всеки иска да я поеме.

Друга причина да се започне смяната на отоплителната система е необходимостта от основен ремонт в жилището или изменение конфигурацията на системата. Например, може да се добави или премахне радиатор, или да се смени мястото му.

При смяната на щранговете и тръбите на отоплителната система много е важно да се избере вида на новите тръби. Преди всичко това са тръбите от поцинкована стомана. В действителност това е обикновена метална тръба, която отвътре е покрита с цинк. Защитният слой предотвратява образуването на корозия и не позволява варовиците и солите от топлата вода да се отлагат по вътрешната повърхност на тръбата. Даже след продължителния срок на ползване (50 години) вътре тръбата ще изглежда като нова.

Този вид тръби имат всички преимущества на метала. Той е устойчив към всички промени на температурата, които могат да съществуват в отоплителната система. Тези тръби добре издържат на високо налягане и механично натоварване. Недостатък на тези тръби е липсата на гъвкавост. Това прави монтажът им много сложен и труден, затруднява се точното размерване.

Вторият вид тръби, използвани за смяна на щрангове и тръби на отоплителната система, са гофрираните тръби. Тези тръби съчетават в себе си надеждност и гъвкавост. Неръждаемата стомана не се поддава на корозия и не позволява събиране на отлагания. Монтажът на този вид тръби е лесен, защото гъвкавостта на тръбите позволява да се работи с висока точност при измерването на разстоянията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>