Какво е Автопилот и как работи

Дългите пътувания с кола за много шофьори стават истински тест. Умората и стресът на волана превръщат дългоочакваната семейна ваканция в агонизиращо очакване на спокойствие.

Истинското спасение е наличието на автопилот в колата. Устройството, изобретено през 50-те години на миналия век в САЩ, постепенно набра популярност по целия свят. Все пак, какво е автопилот, не всеки знае.

Автопилот, известно още като круиз контрол е наречена специално устройство в колата, което работи на принципа компютърна задача и поддържа зададената скорост, когато педалът на газта се натисне автоматично в случай на забавяне, както и увеличението по пистите. Най-удобно е да се използва за дълги разстояния, тъй като в градските условия водачите рядко успяват да се движат с постоянна скорост.

Разгледайте най-добрите марки акумулатори: https://autoprofi.bg/akumulator-varta-silver-dynamic-110ah-prod1261.html.

Правила за използване на автопилота в автомобила са:

Системата обикновено се намира на волана или под него под формата на отделни бутони, в това число:

Включен режим;

Изключен режим;

Accel (настройва скоростта / увеличава скоростта с 2-5 км / ч при всяко натискане, ако е необходимо ускорение);

Възобновяване (този бутон връщане към скоростта със зададената скорост след временно изключване на автопилота),

Брегова линия (намалява скоростта).

В сърцето на автопилота се намира истински компютър скрит в една система и специални сензори. Качеството на автопилота се определя от това колко бързо се увеличава скоростта при натискане на съответния бутон и дали е възможно да се поддържа постоянна скорост по склоновете и изкачванията, докато автомобилът се движи. Когато настройвате скоростта, компютърът взема предвид пропорциите на разстоянието и ускорението. Подобен принцип на работа е включен в така наречения пасивен автопилот.

Адаптивен автопилот

Идеята за контрол на скоростта се развива по време на движение на автомобила, разработчиците на интелигентни системи предлагат качествено ново устройство – адаптивен или активен контрол. Разширената система е в състояние да следи скоростта на автомобила отпред и да поддържа скоростта на автомобила на подходящо ниво, за да поддържа безопасно разстояние. Способността да се контролира разстоянието между движещи се обекти е възможно, чрез инсталиране на специален радар и мощен цифров сигнален процесор. Разберете от тук за най-добрите масла за двигателя: https://autoprofi.bg/total-fluide-g3-1l-prod1585.html.

Атопилотът е система в новите автомобили, чиято технология на „преследване“ функционира в скорост от 30 до 200 км / ч. За безопасността адаптивният круз контрол се изключва незабавно, ако водачът освободи ръцете си от волана. Най-новите системи за контрол също могат да следят правилността на движението на автомобила по отношение на пътната маркировка. Сензорът незабавно определя дали се движите в една и съща лента или търсите други.

Обезпечителни мерки

Без значение колко перфектни са електронното устройство на колата, и каква компютърна система имат помнете, че автопилотният режим е забранен, когато:

Има заледяване на пътя;

При шофиране по влажен път;

Когато видимостта е ограничена (през нощта, по време на дъжд, сняг, мъгла).

Автопилотът наистина опрости живота по време на досадни пътувания по равен и прав път. Но въпреки компютъризираните техники на управление трябва да сте винаги внимателни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>