muzikant

Как музикалната критика помага на музикантите

Музикалната критика може да бъде професионална – направена от вашия учител по китара или пиано, може да бъде аматьорска и язвителна, такава направена от човек, който не е запознат с музиката, която свири дадения изпълнител; критика направена от медия, в която следва да се очаква квалифицирано мнение от капацитети, които да го напишат или изкажат в ефир и т.н. Как обаче всички тези видове критика влияят на музикантите.

В първата половина на миналия век, когато музиката е започнала да се развива като популярно изкуство, критиците са били нещо като инквизитори. Хората са чели вестници и са се доверявали на това, което се пише в тях, а не толкова на това, което биха могли да чуят директно от изпълнителя. Това е създало почти военно отношение на музикантите към критиката, защото само с едно движение, един критик е можел да унищожи даден музикант. И това се е случвало. Днес обаче критиката е много по-стерилна. А в България, градивната такава, почти отсъства. Тя се реализира на базата на това дали си фен на една група и на това да я представиш пред аудиторията. Оттам насетне, всичко е в музикалния слух на аудиторията.

Трябва обаче едно нещо да бъде изяснено. Градивната критика е най-полезна за музиканта, който се учи да свири на своя музикален инструмент, когато е направена от човека, който е най-близко до него в този момент и който е негов учител и ментор. Тогава критиката се отразява директно върху качеството на изпълнение. Друг вид критика е индиректната, тази която се случва пред публика. По изражението и коментарите от страна на аудиторията пред, която свири, всеки музикант, лично за себе си, може да установи дали се представя добре. Ако не се е, той има стимула да подобри своето свирене.

 

Критиката е важна, всеки музикант трябва да го разбере. Тя е единствения начин за усъвършенстване на свиренето на музикални инструменти, освен постоянното упражняване. Младите музиканти обаче не трябва да се впечатляват от критика, която не е свързана директно с техния процес на обучение по музика.  Слушайте вашите учители по музика и свирете пред публика. За ваше удоволствие и за това на хората, които ще ви чуят, макар да имат да кажат и две-три думи в повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>