Начини за къртене на бетон

При строителството много често се появява необходимостта от къртене на бетон.

Бетонът е много траен и здрав строителен материал, на него се държи тежината на цялата сграда.

При необходимост да се разруши някоя ненужна стена в жилището като вариант може да се използва хидравличен инструмент, който може да разбие бетон до 15 см дебелина.

Малка конструкция може да се разбие с чук, а в труднодостъпните места се ползва перфоратор.

Това е много трудоемък процес, свързан с много физически усилия. По такъв начин не може да се разруши много здрав фундамент.

Може да се разруши бетон със специална киселинна смес. Това е най-разпространения начин.

За къртене на бетон се използват и експлозиви.

Малко различни са методите за разрушаване на армиран бетон. Тук не са подходящи обикновените начини. Ефективно е само рязането с помощта на специално диамантено въже.

За да прецените кой метод е подходящ за къртене на бетон във вашия случай, е добре да познавате същността им.

Малка конструкция може да се разбие на части с помощта на чук. Времето за справяне с бетона в случая ще зависи само от вашите физически сили. Ако физическите ви възможности са ограничени, то за това ще ви трябва много време и сили.

Може с перфоратор да направите дупки на няколко места и това ще намали здравината и ще улесни разрушаването.

Много често за къртене на бетона се използват химически прахове. Прилагането на този метод се дължи на това, че не се вдига много шум и не се отделя много прах, както това би се получило при използване на взривни вещества.

Начинът за използване на химически прахове е много лесен.В конструкцията се правят отвори с диаметър до 8 см на разстояние един от друг най-малко на 50 – 60 см.

В отворите се налива смесения прах с вода. Това вещество ще кристализира и ще разруши строителния материал.

На мястото ще останат само парчета бетон, които трябва да се извозят до мястото за отпадъци.

Различните методи за къртене на бетон имат своите предимства и недостатъци. Изборът на някой от тях зависи от възможностите на този, който се заема с работата, както и от обекта, който подлежи на разрушаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>