Отговорността на домоуправителя

Всяка жилищна сграда по закон е необходимо да има домоуправител. Неговият избор се прави от събрание на собствениците и на обитателите на имотите в дадена сграда, при което се избира, понякога за определено време, а друг път за неопределено.

По принцип тази дейност на домоуправител не е заплатена или ако е, то сумата е минимално смешна. Но най-неприятното е, че понякога е доста трудно изпълнима длъжност заради наличието на несговорчиви и проклети съседи. Това явление впрочем изобщо не е рядко срещано, поради което, за да има мир и спокойствие в дадена сграда, собствениците предпочитат да се обръщат към професионален домоуправител.

Неговата роля, като външен човек на сградата, е доста по-лесна, но проблемът е, че за тази услуга трябва да му се заплаща все пак някаква определена сума, която е със сигурност по-голяма от тази на обикновен гласуван от събранието домоуправител. От тук идва и проблемът, тъй като особено често се случва обитатели на сградата да не искат да плащат екстра разходи за каквото и да е било. И все пак, този който изпълнява функцията домоуправител трябва да е отговорен за събирането на средства и заплащането на общите сметки на сградата за ток, чистота, асансьор, ако има такъв.

Той също трябва да съблюдава за спазването на правилниците на сградата, като например, при шумни съседи да взима съответни мерки и да прави предупреждения, както и да съблюдава за спазването на времето за почивка по обед в почивните дни и вечер всички дни. Той води направените разходи и приходи в специална книжка, която после представя на събранията, занимава се с търсенето на оферти за евентуални ремонти по сградата и общите й части. Ако се наложи да бъдат извършени, пак той съблюдава за тяхното правилно протичане и заплащане в последствие.

В заключение бихме могли да обобщим, че това задължение не е от най-приятните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>