%d1%80%d0%be%d0%ba-%d0%b5%d0%bd%d0%b4-%d1%80%d0%be%d0%bb

От къде се взе рок-енд-рола?

В средата на миналия век в американския музикален Олимп царува определен стил оркестрова сантиментална музика, която пеят сладки вокалисти. Съвременните критици твърдят, че този проект е бил създаден с ясно потвърдена от търговска гледна точка идея, обхващаща културата на едно бяло население, което иска да се отдели от черната култура, която смята за „дива“. В този момент те са чувствали необходимостта от създаване на така нареченото уважавано изображение на белият американец. И все пак, заедно с официално признатата музика в САЩ съществува и много по-различна от нея. Една пълна с живот, ритмична, силна, ярка, музика, която се наричала ритъм енд блус.

 

Първоначално тази „нова вълна“ в музиката се просмукала в света, отчасти, тя звучала по радиото, но само в радиостанциите настроени на „черни“ вълни, но все пак най-накрая дойде деня, когато тя официално извоюва мястото си на широката сцена. За първи път в една радиостанция в Кливланд отговорност за това решил да поеме Алън Фрийд, тамошният дисководещ, който започва да излъчва в реално време музика в стил ритъм енд блус.

 

И именно тогава той измисля и станалото супер популярно впоследствие название „рок енд рол“. Причината е, че не искал веднага да шокира неподготвените слушатели. А самото име буквално означава „да се завърти и да се клати“. От тогава, музиката започва да звучи  с пълна сила и става достъпна за всеки, независимо от цвета на кожата му.

 

Между другото, въпросният Алан Фрийд по-късно става известен с псевдонима „Господин Rock ‘N’ Roll“ и се занимава с популяризирането на този вид музика, не само с помощта на радиопредавания, но също така и с организиране на различни концерти. В същото време, образователните институции, телевизията, и пресата обавили война на рок енд рола, която се оказала безполезна. Рок енд рол в тази война спечели, което отчасти се дължи на факта, че бели музиканти също харесаха тази музика и започнаха да я свирят успешно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>