Планова смяна на щрангове

Едно от неприятните събития, които могат да ти се случат в жилището това е пробив в канализационната система. За да не се случи това, е необходимо да се направи смяна на щранговете с такива от по-надежден материал, например, от полипропилен. Работата по смяната може да си я свършите сами или да ползвате услугите на фирма, специализирана за тази дейност.

Голяма част от жилищните и производствени фондове са оборудвани с чугунени тръби. Този материал се поддава на външно и вътрешно въздействие.

Тръбите са направени от чугун, при който в процеса на охлаждане структурата на метала преминава през няколко стадия, в резултат на които възниква вътрешно напрежение. При експлоатация, под влияние на собственото тегло на тръбите, изтъняване заради корозията и други фактори, в местата на концентриране на влиянията на всички тези фактори по стените на тръбите се явяват пукнатини, започват течове. Колектора корозира – трябва смяна на щрангове.

Вертикалната тръба на канализацията, разположена на ниските етажи, може да се разруши от теглото на цялата конструкция. Това е резултат от неправилното укрепване или износване във времето на ползване.

Чугуненият колектор може да се счупи от случаен рязък удар. В процеса на използване се губи херметичността в местата на съединяване, следствието – ремонт на канализационния щранг в жилището.

Смяната на щранговете за общо ползване може да се направи само от фирма, с която се подписва договор за извършване на услугата. Щранговете са обща собственост на живеещите в кооперацията и те са длъжни да заплатят общо услугата.

Често този въпрос не може да намери нужното решение и някои собственици са принудени да започнат смяна на щрангове само в собственото си жилище. Това не решава въпроса трайно.

Практиката показва – работата ще се върши самостоятелно. В процеса, освен организационни трудности, възникват и технически проблеми. Един от тях е как да се смени тройника. Това съединява главния колектор с вътрешното разпределени в жилищното помещение. За това смяната на тройника е задължителна, без която не може да се свърши напълно работата.

Проблемът със смяната на щранговете и тръбите не възниква отведнъж. Това протича във времето на експлоатация. За това трябва да се правят профилактични проверки на основните щрангове, разположени между етажите.

Собствениците да следят за външния вид на системата за сбор на отпадъчните води, да експлоатират правилно канализационната система и да следят за нейното нормално функциониране. Тогава всички операции по смяната на канализационните тръби и щрангове ще бъдат свършени не в авариен ред, а по планов график.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>