Какво прави професионалния домоуправител

С навлизането на професията професионален домоуправител се реши много важен проблем на големите жилищни сгради. Преди нейната поява въпроса с домоуправител беше много трудно разрешим. Никой от собствениците не искаше да се захване с тази работа, защото тя е свързана със загуба на много време в полза на общото, но без никакво заплащане. С една дума отговорност и задължения има, а заплата – не. Сега въпроса е решен. Срещу определена месечна вноска от всеки собственик на апартамент в съответната кооперация се наема професионален домоуправител, който решава въпросите, засягащи общата собственост.

Обслужването на общите части са задължения на платения домоуправител. Той осигурява чистач за стълбище и мазе, грижи се за нормалната работа на асансьора, ако има общ двор – той осигурява почистването и останалите мероприятия за поддържане в чист и приветлив вид.

Разбира се, за да се постигне всичко това, той работи в контакт с живущите в кооперацията. Той свиква общо събрание на съкооператорите и на това събрание се решават общите въпроси – от къде и как да се започне. Професионалният домоуправител ще реализира необходимите дейности по поддръжка на общата собственост – канализация, водоснабдяване, осветление на стълбище, поддръжка на асансьор, но за всичко това трябва да се плаща. Това е обща собственост и заплащането се разпределя между собствениците. Таксите за всичко се събират и се отчитат с разходните документи за всеки конкретен разход. Задължение на платения домоуправител е да води домовата книга, да свиква общо събрание, да отчита всички приходни и разходни документи.

Професионалният домоуправител намира
подходящите фирми за съответния ремонт, но на общото събрание се обсъждат офертите и се избира най-изгодната според собствениците. Работата на съответната фирма се наблюдава от платения домоуправителя и от него се приема готовия обект. При поява на насекоми и гризачи се търси фирма, която да се справи с тях. През зимата се организира почистване на снега на района пред кооперацията както и събаряне на ледените висулки.

При необходимост от ремонт на покрива въпроса е много сериозен и тук професионалния домоуправител трябва да успее да покаже своите организаторски качества. Това е необходимост особено за апартаментите на последния етаж, а е скъпа услуга и трудно се събират средствата от всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>