Препарати за растителна защита – характеристика на влияние

Препаратите за растителна защита се избират за ползване в зависимост от спектъра и механизма на действието им. Често се прилагат препарати с широк спектър на действие, за да може с една обработка да се постигне ефект срещу няколко вредни обекта.

За борба с болестите се използват фунгициди с различен механизъм на действие. При такъв начин на приложение може да се постигне повишаване токсичността на препаратите и удължаване срока на защитното им действието. Освен това се намалява риска да се изгради резистентност на популациите.

За да се запази природния баланс е необходимо да се спазват определени правила. В условията, когато пестицидът още работи, но явно намалява въздействието му върху обекта, е необходимо да го заменим с препарат от същия клас, но с по-голяма токсичност.

На фона на бързо нарастващата резистентност е целесъобразно да се смени ползвания препарат с такъв от друга група. Ако ситуацията с резистентността не се овладее, следва да се откажем от прилагането на такива препарати.

Първата отличителна особеност на препаратите за растителна защита е не еднаквата им биологична ефективност в борбата с основните групи вредни обекти. По този показател съвременните химични средства за защита на растенията могат да се разделят на три групи.

Първа група са високоефективни(90 – 95 %), втора група – средноефективни (85 – 90 %)и третата група – слабоефективни (55 – 65 %) препарати.

Като имат информация за степента на ефективност на препаратите, специалистите без много труд могат бързо да приложат различни тактики за борба в градината или на полето. Например, ако числеността на насекомите е висока или за патогена са създадени благоприятни условия за зараза, то веднага трябва да се използват препарати с висока ефективност. И, обратно, когато числеността на вредителя или опасността от зараза намаляват може да се приложат средно ефективни препарати.

Втората отличителна характеристика на препаратите за растителна защита е свързана с разнообразния им спектър на действие. По този показател също могат да бъдат разделени на три групи – с широк, тесен и ограничен спектър на действие.

Основната група инсектициди, акарициди и фунгициди са с широк спектър на действие – оказват влияние на няколко вида насекоми или патогени.

Незначителна част препарати за растителна защита имат тесен спектър на действие – срещу два или три вида. Препаратите с ограничен спектър са единици.

Третата характеристика на влияние на препаратите за растителна защита е свързана с различния механизъм и характер на действие върху организма на вредителя или патогена. В зависимост от това препаратите се разделят на контактни и системни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>