Смяна на щрангове – дошло е време

Срок за експлоатация има всяка една инженерна система в сградата, и ето настъпва момента, когато става ясно, че ремонта е неизбежен и е необходима смяна на щрангове и тръби както на топлата, така и на студената вода.

Това се налага от факта, че с времето в щранга за снабдяване с вода се наслагват различни твърди частици, ръжда, намалява се диаметъра на тръбата, и налягането на водата, съответно, също намалява. Този проблем в по-голяма степен касае водопровода за студената вода.

Когато от крана започне да тече водата на тънки струйки, ремонта не може повече да се отлага.

Проблемът не е само в слабата пропускателна способност на тръбата, а и в пълното износване на стария чугунен или стоманен щранг за водоснабдяване.

Ако тръбите са вече в аварийно състояние, то на тях се появяват шупли, през които протича вода, и смяната на щранговете е необходима, за да не се наводни апартамента или този на съседите под вас.

Когато аварията вече е настъпила, смяната на щрангове се прави веднага, и това трябва да се отнася за целия щранг, а не да се прави само за съответното жилище.

Сега има много различни материали за водопроводни дейности, за това стоманените щрангове вече почти не се използват, а и техния срок за употреба е ограничен и е около 25 години.

За ремонт и смяна на щранговете се използват полипропиленоите тръби както за горещата вода, така и за топлата.

Полипропиленовите тръби не са податливи на корозия, в тях не се образуват отлагания по вътрешността, защото тя е много гладка. Лесно се монтират, сравнително евтини са и смяната на водопровода с тях се прави сравнително бързо.

За монтирането са необходими основно устройство за нагряване на тръбите и ножица за рязане на тръбите.

Тръбите се размерват, нарязват и краищата им се почистват. Нагряват се края на тръбата и муфата и се съединяват.

Смяната на щранговете и тръбопровода осигурява добре функционираща водопроводна система. Така в жилището е осигурен комфортен живот за дълги години без притеснение от аварии, течове и лошо качество на водата.

Голямото разнообразие от материали, необходими за водопровода, ви осигурява възможност за избор на качествени тръби и аксесоари към тях, а така също и икономии от монтажа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>