Центровка на ГНП Бош

Горивонагнетателната помпа с високо налягане е предназначена да доставя определена доза гориво през дюзите в цилиндъра на дизеловия двигател.

В процеса на работа на гнп помпата нейните детайли – бутални двойки, клапани, пружини и задвижващи механизми, се подлагат на нормално физическо износване. В резултат на това се нарушава равномерното подаване на гориво през цилиндрите, намаляват производителността на помпата и налягането на доставеното гориво, променя се първоначалният ъгъл на преместване. В такъв случай трябва да се извърши ремонт на гнп в специализиран дизелов сервиз.

Проверката и регулирането на дизеловата помпа става в следната последователност:

  • херметичност (плътност);
  • проверка на разстоянието между задвижващата ролка на помпата и работната част на камерата;
  • проверка на нулевото подаване на гориво от гнп;
  • моментите на начало и край на подаване на горивото;
  • равномерност на подаване на горивото през цилиндрите.

Основните дефекти в инжекционните помпи включват: износване на буталните двойки, корозия на работните повърхности на буталото, набраздяване на повърхностите на буталото в близост до ръбовете му, пукнатини в корпуса на помпата, течове на клапаните.

Предпочитана марка ГНП помпи

В съвременните автомобили предпочитана марка ГНП помпа е Bosch. Тя притежава отлични характеристики и има висока производителност. Правилната профилактика, проверка, регулиране и центровка на гнп бош гарантират нейната ефективност при доставянето на гориво в автомобилния двигател.

Регулирането на началото на подаване на горивото е една от най-важните операции, които се извършват в процеса на ремонт на гнп. Точността и надеждността на работата на дизеловия двигател зависи до голяма степен от точността на ъгъла на подаване на горивото. За да се осигури пълно изгаряне на работната смес в цилиндрите, горивото се впръсква в дюзите през определен интервал от време.

Настройката или центровката на гнп бош се извършва в случай, че:

  • Помпата е много износена;
  • Използвано е гориво с ниско качество;
  • Електронните устройства не работят правилно.

Износването на гнп помпата може да се определи незабавно. Достатъчно е да се вслушате в нея по време на експлоатация, за да определите шума и неравномерността на работа. Износената помпа води до трудно стартиране на двигателя и загуба на мощност.

Центровката на гнп е задължителна и периодична процедура. Без настройката на дизеловата помпа няма да бъде възможно да се постигне нормална и непрекъсната работа на целия силов агрегат. Центровката на гнп бош се извършва на специален стенд, например SDTA-1.

Провежда се обща диагностика на помпата, по време на която се тестват обемът на прием на горивото, моментът на пускане на горивото и др. За да се подобри тестът, се използва специален механизъм за задвижване на клапана, който закрива цилиндрите, предотвратявайки попадането на гориво в тях.

Правилното настройване на момента на започване на инжектиране на горивото се извършва с помощта на т. нар. моментоскоп – стъклена тръба с маркуч за високо налягане. За регулиране на началната точка се използват и специални болтове, които се завинтват в тласкачите.

Една от основните настройки на гнп помпата е извършване на корекция не само на количеството, но и на периодичността на прием на горивото. За тази цел дозаторът се настройва на определен режим на подаване. При малка амплитуда на въртене се измерва цикличното захранване на всички секции, като се следи нивото на горивото в измервателните уреди за всяка част от помпата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>