Човекът и пробиотиците

Човечеството като вид никога не се развива в условията на бактериална стерилност, тъй като светът на микроорганизмите се формира много по-рано. В резултат на това цялата човешка дейност, включително социалната, и функционирането на почти всички органи и системи е неразривно свързана със света на микробите.

Микроорганизмите са и причина за различни инфекциозни болести, епидемии и пандемии, понякога дори поставяйки човечеството на ръба на изчезване, но трябва да се помни, че именно микроорганизмите, които живеят в човешкото тяло, осигуряват защита срещу патогенни бактерии, допринасят за усвояването на хранителните вещества, които образуват имунната система, произвеждат необходимите витамини и хормони за хората. Следователно промяната в количествения и качествен състав на микрофлората на човек не може да не повлияе на здравето му.

Промяната в условията на живот на съвременния човек през последните 100 години, проявена в намалена двигателна активност, променена диета, лечение с антибиотици доведе до появата на цяла каскада от сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт, метаболизма и алергиите.

За да се възстанови нормалния състав на чревната микрофлора се налага прием на пробиотици. Това са био препарати, съдържащи различна комбинация от щамове на полезни бактерии. Използването на пробиотици е необходимо не само за потискане и унищожаване на патогенни бактерии, но и за възстановяване характерната за пациента микрофлора преди началото на заболяването.

Трябва също да се има предвид, че високите дози бактерии в състава на пробиотиците са свързани със смъртта на съществена част от тях в процеса на преминаване през стомашно-чревния тракт. В допълнение към пробиотиците (бактериосъдържащи лекарства и продукти), за създаване на условия за развитие и размножаване на полезните микроорганизми се използват пребиотици (лекарства и продукти без живи бактерии, но съдържащи различни бифидогенни и лактогенни фактори, които спомагат за възстановяване на нормалната микрофлора). Синбиотик е комбинация между пробиотик и пребиотик, което го прави широко приложим.

Нарушената микрофлора е важен фактор за развитието на такива общи заболявания като хроничен хепатит, съдова атеросклероза и диабет. Сериозността на този проблем се решава с непрекъснатите изледвания в областта на микрофлората на човешкия организъм и възможностите за нейното възстановяване при различните заболявания. Въпреки това, спектърът от пробиотични щамове е тесен и клиничните проучвания, проведени с използването на пробиотици, не са достатъчни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>