Използване на дървени прозорци

В нашето съвремие на пазара са представени различни видове дървени прозорци. Те все повече се използват, защото имат красив външен вид и естествен произход. Много често се смята, че модерните, висококачествени прозорци са направени предимно от лиственица, бор и дъб.

В зависимост от конструкцията те могат да бъдат с 1 отваряем двуос и 2 неотваряеми прозорци или само с обикновено отворяеми прозорци. Уюта, който се осигурява от дървената дограма е мечта за много хора. Това са изделия от естествена дървесина и притежават уникални свойства – съдържанието на смоли предпазва от гниене, а добрата шомо- и звукоизолация са желани от всеки.

Стаите, оборудвани с дървени прозорци, трябва да бъдат добре проветрени. Необходимо е да се осигури отворен тип вентилация. В случай на незадоволителна вентилация или липсваща такава се използва изкуствена вентилация. За тази цел, например, се използва отваряне на прозореца в режим на сгъване. Често се използва така нареченото „диагонално“ проветряване: за 10-15 минути сутрин, както и 3-4 пъти за 5 минути през целия ден в условия на отопление и широко отворени прозорци.

Ако сте собственик на дървени прозорци, то в никакъв случай не трябва да забравяте, че високата влажност и липсата на циркулация на въздуха причиняват изкривяване, напукване на материала, появата на мухъл. Не трябва да се допуска образуване и натрупване на конденз върху вътрешната повърхност на дървения прозорец.

При планирани ремонтни, строителни или довършителни работи, не забравяйте, че дървените прозорци изискват защита и грижа в такива условия. Опитайте всички възможни начини за осигуряване на нормална температура и влажност в помещението.

За това трябва постоянно да следите параметрите на режима, ако е необходимо – да увеличите броя и продължителността на проветряването, или да осигурите допълнително отопление на помещението. Най-малко веднъж дневно да се отстранява конденза от повърхността на прозорците с меки сухи парцали, като се обърне специално внимание на хоризонталните дървени части.

Кондензът на вътрешната повърхност на стъклото се получава при условия на едновременно висока влажност и ниска температура. Течащият конденз се натрупва върху дървените хоризонтални части, привличайки от въздуха микрочастици от различни строителни смеси. Грижите за дървените прозорци удължават техния живот и вие дълги години ще се радвате на красотаа им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>