10

Майстор за шпакловка при планиран ремонт

И така, време е за дълго планиран ремонт! Спестили сте пари, закупили сте материали и дори, може би, сте си взели ваканция за такъв повод. В крайна сметка този път решихте да направите всичко сами. Заслужава уважение.

Всъщност, защо да плащате на финиширащите и да контролирате работата им, ако можете да се справите сами с всичко. При сериозни ремонти трябва да започнете с подготовката на повърхностите за довършителни работи – един от основните етапи тук е нанасянето на шпакловка. Доверете се на майсторите ни за да направят довършителните работи по вашият апартамент.

И когато всички стаи трябва да бъдат завършени, това ще отнеме много повече пари. Ето защо, ако имате време и желание да направите ремонт сами, ще спестите значителна сума, която можете да похарчите в бъдеще, например за нови мебели. Сега е моментът да се научите как да работите със шпатула.

 

Каква е разликата между предварително подравняване и завършване на подравняването? Как да се отървем от неравномерните стени? Кой инструмент да използвам на различни етапи от работата? Ще ви разкажем за всичко това по ред – от процеса на подготовка на основата за шпакловка до завършване.

 

Елиминиране на локални дефекти

Рядко се срещат идеално плоски стени. Обикновено ями, чипове, пукнатини, дупки от дюбели са скрити под тапети и други декоративни материали. Ако къщата е нова, тогава ставите на плочите и неравностите на мазилката могат да се появят по стените. Преди да нанесете основния слой шпакловка, е необходимо да се отървете от локалните дефекти. Това ще ви помогне да подготвите повърхността по възможно най-добрия начин и да спестите време в следващите стъпки.

 

За работа се нуждаете от шпатула с тясна работна част – метал или гума. Можете да вземете два инструмента с различна ширина на острието, например, вариращи от 20 до 50 мм.

 

Шпатула на майстора

С тясна шпатула е добре да вземете шпакловката от контейнера – не е необходим допълнителен инструмент. Трябва да вземете такова количество, че да можете да запълните кухина или пукнатина в стената. Много е удобно да нанесете състава в кухината с гумена шпатула – работната част е гъвкава, така че може да се притисне плътно към основата. След извършване на няколко движения ще бъде възможно изравняването на слоя шпакловка с повърхността на стената. А липсата на дръжка улеснява много усърдната работа. За шпакловане на плитки фуги и чипове можете да използвате метална шпатула… Малко количество шпакловка се събира върху работната част и се прехвърля на мястото на шпакловката. След това се изисква равномерно разпределение на състава във вдлъбнатината, така че да е равномерно с повърхността на основата. Трябва да карате с шпатула в една посока, например отгоре надолу или отдясно наляво, острието му трябва да върви почти успоредно на стената. След като вдлъбнатината е скрита, е необходимо да премахнете излишната замазка – задръжте на това място с шпатула с широка работна част, като я държите перпендикулярно на основата. Това ще се отърве от неравностите.

 

Съвет на експерта: за да се осигури добро сцепление на шпакловката към повърхността на основата, тя трябва да бъде обработена с грунд преди започване на работа и да се залепи върху твърде дълбоки фуги с армираща мрежа – по този начин слоят шпакловка ще се държи по-добре.

 

Основни правила за изравняване на повърхности

Незначителните дефекти са отстранени – можете да започнете предварително попълване. Гладката повърхност е основата за нанасяне на боя или тапет. Естетичният вид на декоративното покритие и лекотата на нанасянето му зависят от качеството на подравняването. Съгласете се, че е много по-лесно да залепите плоска, гладка стена с тапет, отколкото тази, върху която има вдлъбнатини и потоци от шпакловка.

 

За работа ще ви е необходима шпатула с шпатула с ширина 500-600 мм – за тях е удобно да разпределят шпакловката на голяма площ и инструмент с острие с ширина 100-150 мм – за нанасяне на работния разтвор върху широка шпатула.

 

Процесът на изравняване на повърхността с шпакловка се състои от два етапа: нанасяне на сместа върху основата и изравняване. Шпакловката може да се нанесе по следните начини:

 

първо – композицията се набира с тясна шпатула и се прехвърля първо в работната част на широка шпатула, а след това с нейна помощ в основата;

втората – с инструмент с тясна работна част, шпакловката се нанася директно върху стената и след това се разстила по повърхността с широко острие.

Работа с шпатула

Нанасянето на първия слой шпакловка се нарича дебелослойно изравняване – дебелината му може да достигне 1 см. Задачата е да се скрият силните разлики във височината и да се получи най-равномерната основа. Когато разпределяте шпакловката с инструмент с широка работна част, трябва да се вземе предвид една важна характеристика: когато натискате дръжката, острието се огъва по такъв начин, че ръбовете да се огъват повече от средната част. В началния етап на шпакловка мистрия се държи почти успоредно на повърхността на стената. Следователно, за да се изключи появата на неравности, дължащи се на излишен материал по краищата на острието, съставът трябва да се нанесе върху средната му част – когато се носи по повърхността, шпакловката ще пълзи по цялото острие. Излишният материал се събира върху широка шпатула и с помощта на тясна се прехвърля обратно в контейнера.

 

Съвет на експерта: когато нанасяте няколко слоя шпакловка, първо трябва да използвате широка шпатула, а след това тясна. Така ще бъде възможно изравняването на основата възможно най-ефективно: първо, разпределете равномерно състава върху големи площи на повърхността, след което изгладете незначителните дефекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>